Transport pozwala na lokalny oraz międzynarodowy (a często również pomiędzy kontynentalny) rozwój handlu oraz wymianę towaru. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że transport towarów spożywczych jest ściśle określony odpowiednimi zasadami oraz wymaga uwzględnienia wielu wymagań legislacyjnych, które mają za zadanie zapewnić najwyższą jakość przewożonych towarów. Transport drogowy produktów spożywczych Transport artykułów spożywczych wymaga odpowiedniego zorganizowania
Transport pozwala na lokalny oraz międzynarodowy (a często również pomiędzy kontynentalny) rozwój handlu oraz wymianę towaru. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że transport towarów spożywczych jest ściśle określony odpowiednimi zasadami oraz wymaga uwzględnienia wielu wymagań legislacyjnych, które mają za zadanie zapewnić najwyższą jakość przewożonych towarów.
Transport drogowy produktów spożywczych
Transport artykułów spożywczych wymaga odpowiedniego zorganizowania procesu przewozu, co wiążą się z realizacją transportu w określonych warunkach tj. w optymalnej wilgotności oraz w odpowiedniej wilgotności powietrza. Ma to zasadniczy wpływ na świeżość produktów spożywczych oraz przydatność do ich konsumpcji przez potencjalnego klienta.
Każdy produkt spożywczy w trakcie swojego przewozu musi mieć zapewnione odpowiednie warunku transportu, celem jak najlepszego spełnienia norm względem żywności oraz zachowania najwyższej trwałości produktu. Część produktów spożywczych może być z powodzeniem przewożona w zwykłym trybie transportowym, natomiast duża część (na przykład produktów mlecznych i nabiału) powinna zostać transportowana z zachowaniem tak zwanego ciągu chłodniczego. Duże restrykcje przewozowe dotyczącą również transportu mięsa, owoców czy warzyw – wszystko po to, aby do sklepów dojechały one świeże.
Przewóz napojów drogą lądową
Transport lądowy jest obecnie jednym z najczęściej wykorzystywanych rodzajów przewozu produktów spożywczych. Wynika to przede wszystkim z jego szerokiej dostępności, a także stosunkowo łatwej organizacji transportu. Dodatkowo przewóz drogowy jest elastyczny i funkcjonalny, a swobodny dostęp do dobrej jakości dróg zdecydowanie ułatwia i usprawnia transport produktów (w tym również napojów) na trasie dystrybutor – lokalne sklepy i punkty sprzedaży.
Transport drogowy napojów pozwala usprawnić proces dystrybucji, a przy tym zapewnia najwyższą trwałość i zachowanie jakości przewożonych napojów. Na samochodach ciężarowych bądź dostawczych można z powodzeniem zapewnić odpowiednie warunki do transportu napojów wymagających określonej temperatury (również w warunkach chłodniczych, jak chociażby dla napojów z sektora produktów nabiałowych), jak również temperaturę pokojową dla napojów gazowanych czy alkoholowych.
Warto pamiętać, że każda osoba zajmująca się przewozem produktów spożywczych drogą lądową powinna posiadać odpowiednie prawa na wykonywanie swojego zawodu. Na terenie Polski każda osoba wykonująca transporty, w rozumieniu prawa musi mieć zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika, a także licencję na wykonanie transportu drogowego. Bardziej restrykcyjne zasady przewozu napojów drogą lądową obejmują przede wszystkim branżę związaną z przemysłem alkoholowym – firmy przewozowe zajmujące się dystrybucją i transportem napojów alkoholowym muszą spełnić dodatkowe normy oraz posiadać stosowne zezwolenia.