Obecnie w całym kraju znajduje się wiele mniejszych i większych kawiarni, które oferują swoim klientom profesjonalną obsługę. Choć na wyposażeniu tych lokali znajduje się wysokiej jakości sprzęt, same maszyny nie wystarczą, by skomponować przepyszną kawę, która zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych kawoszy. W tym celu należy posiąść wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu przygotowania i podawania kaw. Służą do tego
Obecnie w całym kraju znajduje się wiele mniejszych i większych kawiarni, które oferują swoim klientom profesjonalną obsługę. Choć na wyposażeniu tych lokali znajduje się wysokiej jakości sprzęt, same maszyny nie wystarczą, by skomponować przepyszną kawę, która zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych kawoszy. W tym celu należy posiąść wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu przygotowania i podawania kaw. Służą do tego specjalne kursy i szkolenia, po których ukończeniu zostaje się baristą.
Na czym polega praca baristy?
Barista to osoba specjalizująca się w zagadnieniach związanych z kawą. Jego zadanie nie sprowadza się wyłącznie do jej parzenia i serwowania. Posiada również umiejętności odpowiedniego przechowywania i selekcji ziaren oraz ich mielenia i odważania przy użyciu profesjonalnych narzędzi, a także zdobienia gotowego napoju. Dodatkowo zna tajniki procesów produkcji i palenia kawy. Ze względu na to, że w Polsce ten zawód dopiero się rozwija, skorzystanie z kursu baristycznego może być szansą na zdobycie ciekawej pracy w kawiarni czy hotelu.
Cechy dobrego baristy
Przed podjęciem decyzji o wzięciu udziału w kursie baristycznym należy sprawdzić, czy posiada się predyspozycje potrzebne do wykonywania tego zawodu. Należą do nich m.in.:
- wysoka kultura osobista,
- zdolności interpersonalne,
- kreatywność,
- zręczność,
- umiejętność pracy pod presją czasu,
- dobry smak i węch.
Ponadto osoby chcące kształcić się w tym zakresie powinny wykazywać chęć do poznawania nowych technik i trendów w baristyce. Tylko specjaliści pogłębiający non stop swoje umiejętności mają szansę na szybki rozwój kariery, a nawet wzięcie udziału w prestiżowych krajowych lub międzynarodowych zawodach.
Czego można nauczyć się na kursie baristycznym?
Na rynku dostępne jest wiele ofert kursów baristycznych. W ich trakcie zdobywa się informacje na temat idealnej temperatury i czasu parzenia potrzebnych do sporządzenia pysznej filiżanki kawy, na początku espresso, a później bardziej skomplikowanych napojów. Można dowiedzieć się co nieco o popularnych gatunkach ziaren oraz składnikach dodawanych do napojów kawowych tj. mleko czy syropy. Ponadto poznaje się na nich również budowę i zasady konserwacji sprzętu kawiarnianego: młynka, tampera, spieniacza mleka czy odbijaka na fusy.
Praktyka na pierwszym miejscu
Wybierając kurs baristyczny, warto zwrócić uwagę, by dostarczał odpowiednią dawkę wiedzy praktycznej, która jest najważniejsza w codziennej pracy w kawiarni. Ćwiczenia z prawidłowego posługiwania się ekspresem lub przygotowywania napojów warstwowych, pomogą usystematyzować teorię oraz nabrać pewności siebie podczas obsługi klienta. Niektóre szkolenia uczą również jak sporządzić koktajle lub drinki na bazie kawy, a ta umiejętność jest dodatkowym atutem ułatwiającym znalezienie pracy w zawodzie baristy.