Szukaj

Jakie umiejętności wyróżniają profesjonalnego sommeliera?

Jakie umiejętności wyróżniają profesjonalnego sommeliera?

O tym, jak się piło w dawnej Polsce, wiadomo nie od dziś. Polska szlachta przepadała za mocnymi piwami, miodami pitnymi oraz wytwarzaną z żyta gorzałką. Trunki otwockie, wilanowskie, bukackie czy tylżyckie pojawiały się na stołach w czasie uroczystych spotkań i rodzinnych obiadów. W krajach położonych na zachodzie i południu preferowano słabsze napitki, pośród których prym

O tym, jak się piło w dawnej Polsce, wiadomo nie od dziś. Polska szlachta przepadała za mocnymi piwami, miodami pitnymi oraz wytwarzaną z żyta gorzałką. Trunki otwockie, wilanowskie, bukackie czy tylżyckie pojawiały się na stołach w czasie uroczystych spotkań i rodzinnych obiadów. W krajach położonych na zachodzie i południu preferowano słabsze napitki, pośród których prym wiodło wino. Z tego względu zawód sommeliera, który za granicą cieszy się ogromnym szacunkiem i uznaniem, w naszym kraju stawia dopiero pierwsze kroki. Poza dużymi aglomeracjami miejskimi trudno spotkać osobę wykonującą pracę na tym stanowisku. Nie oznacza to jednak, iż nie ma perspektyw rozwoju dla osób, które pragną związać swój los z degustacją i nauką o winie.

Umiejętności wyróżniające profesjonalnego sommeliera

Każdy, kto pragnie zostać profesjonalnym sommelierem, musi zdawać sobie sprawę, iż zawód ten wymaga ciągłego uzupełniania wiedzy, a także poszukiwania nowych marek i niepowtarzalnych smaków win. Dobry sommelier musi znać historię pochodzenia każdego dostępnego na rynku wina, a także dopasować je do wybranego przez klienta dania. Nierzadko sommelier jest psychologiem, który słucha i reaguje na słowa rozmówcy. Rozpoznawanie poszczególnych szczepów, samodzielne tworzenie karty win, zarządzenie magazynem, a także ścisła współpraca z kucharzem to tylko niektóre z obowiązków, które są mu przypisane. Każdy wykonujący ten zawód musi posiadać wyjątkowy węch i smak, precyzję, a także wykazywać się ogromną kulturą osobistą.

Kurs dla sommelierów

Profesjonalny kurs dla sommelierów pozwala zdobyć podstawy wiedzy do wykonywania pracy ma tym stanowisku. W czasie jego trwania czołowi przedstawiciele tego zawodu w naszym kraju wyjaśnią czym jest enologia, wskażą, czym różnią się poszczególne wina dostępne na rynku, a także opowiedzą o podstawowych szczepach, z których wywodzą się wszystkie znane gatunki. Każdy kurs kończy się egzaminami teoretycznym, a także praktycznym. To one weryfikują zdobyte umiejętności.

Zakres i tematyka zajęć

Ulubioną częścią większości uczestników jest nauka rozpoznawania zapachów poszczególnych gatunków win. Specjaliści prowadzący kurs opowiedzą o tym jak wygląda praca w winnicy i jak dochodzi do produkcji wina. Kursanci zapoznają się m.in. z podstawowymi rodzajami fermentacji (alkoholowa, jabłkowo-mlekowa czy szaptalizacja) i ich wpływie na smak wina. Szczegółowe przedstawienie szczepów białych oraz czerwonych, nauka odczytywania informacji na etykietach, to kolejne umiejętności, które zdobywają przyszli adepci.

Wino posiada długą i piękną historię. Proces jego produkcji nie zmienił się od setek lat. Najstarsze winnice na świecie wciąż produkują trunki, które smakiem nie odbiegają od tych pitych przed dekadami. Kurs dla sommelierów w każdym z nas może rozbudzić pasję do uczenia się na temat wina, zasad jego degustacji i dobierania gatunków do okoliczności czy poszczególnych potraw.

Przeczytaj również

Najnowsze wpisy