Szukaj

Pojemniki na sosy do restauracji – jak wybrać, by nie żałować?

Pojemniki na sosy do restauracji – jak wybrać, by nie żałować?

W żadnym lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć profesjonalnych jednorazowych pojemników na żywność. Muszą być one wysokiej jakości i spełniać normy bezpieczeństwa. W restauracjach serwujących jedzenie na wynoś konieczne będą małe pojemniki na sos. Dlaczego to takie ważne i na jakie opakowania się zdecydować? Zalety pojemników na sos, czyli jak wybrać te najlepsze Pojemniki do przechowywania

W żadnym lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć profesjonalnych jednorazowych pojemników na żywność. Muszą być one wysokiej jakości i spełniać normy bezpieczeństwa. W restauracjach serwujących jedzenie na wynoś konieczne będą małe pojemniki na sos. Dlaczego to takie ważne i na jakie opakowania się zdecydować?

Zalety pojemników na sos, czyli jak wybrać te najlepsze

Pojemniki do przechowywania sosów wykorzystywane są głównie w punktach gastronomicznych, które dostarczają posiłki na wynoś. Jakie są ich zalety? Przede wszystkim są małe i kompaktowe, więc nie zajmują duża miejsca. Są wykonane z specjalnego rodzaju plastiku, który zazwyczaj jest przezroczysty i co ważne nietoksyczny. Dlatego tez mogą być stosowane do kontaktu z żywnością i są całkowicie bezpieczne.

Na rynku dostępnych jest wiele opcji różniących się między sobą kształtem i wielkością. Możliwe pojemności to od 50 do 250 ml. Do wszystkich rodzajów można dopasować odpowiednie wieczka, które uniemożliwiają otwarcie pudełka w trakcie dostawy. Zróżnicowana pojemność zapewnia idealna porcję sosu, co jednocześnie sprawia, że pojemniki na sos są uniwersalne.

Decydując się na zakup warto zakupić kilka rodzajów, tak aby móc dopasować pojemności do konkretnych sosów. Owszem najczęściej stosuje się je w przypadków sosów do pizzy, jednak może okazać się, że sprawdzą się również w przypadku innych dań.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem

Przed zakupem warto sprawdzić, czy tworzywo, z którego wykonane są pojemniki ma odpowiednie atesty. Dotyczy to kontaktu z żywnością. Warto zwrócić uwagę na jakość wykorzystanego tworzywa, jak również jego jakość, tak aby były odpowiednio wytrzymałe i można je było trzymać w lodówce. Plastik, czy nie plastik? Na rynku dostępne są standardowe opakowania wykonane z plastiku, ale można z powodzeniem znaleźć również takie zrobione z biodegradowalnych tworzyw. Która opcja jest lepsza? Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na to pytanie, w zależności od potrzeb poszczególnych restauracji. Decydując się na plastik warto wybrać taki, który możliwy jest do poddania recyklingowi.

Dobrze dobrany pojemnik na sos pozwoli w oryginalny sposób zapakować go na wynos i odpowiednio zabezpieczy przed wydostaniem się na zewnątrz. Sos jest dodatkiem do dania, a nie daniem, dlatego w dostawie jedzenia na wynos zawsze powinien być pakowany w osobny pojemnik, tak aby to klient mógł zdecydować o jego ilości w daniu.

Pojemniki na sos doskonale sprawdzą się zarówno w cateringach, dietach pudełkowych, w food trackach i wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych.

Przeczytaj również

Najnowsze wpisy